Jan Smets

Fabriek_07

Jan Smets werd geboren te Tongeren in 1975 en begon zijn muzikale studies op euphonium bij Argo Penné aan de muziekacademie van Tongeren. Reeds op jonge leeftijd was hij laureaat van verschillende wedstrijden. In 1990 werd hij bij Jong Tenuto verkozen tot ‘koperblazer van het jaar’. In 1991 maakte hij de overstap naar de tenortrombone.

In 1993 startte hij zijn studies aan het Lemmensinstituut te Leuven in de klas van Michel Tilkin, waar hij het diploma ‘Meester in de muziek’ behaalde met de grootste onderscheiding.

Na een korte periode als solo-trombonist bij het Vlaams Radio Orkest slaagde hij in 1997 als solo-trombone bij het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel waar hij tot op vandaag nog steeds werkzaam is.

Jan is een graag geziene gast als solist in de HaFaBrawereld.  Zo creëerde hij het 2e tromboneconcerto van Johan Evenepoel.

Als kamermusicus is hij verbonden aan het koperkwintet van de Munt, het Prometheus Ensemble, I Solisti del Vento, het Ottone koperkwintet en het koperensemble Gabriëli waarmee hij ook verschillende cd-projecten realiseerde.

Jan is medeoprichter van het koperensemble Belgian Brass waarmee hij, samen met Epsilon Brass, Spanish Brass, Penta Brass en Mnozil Brass, in augustus 2010 deel uitmaakte van Eurobrass.
Sedert december 2001 is hij docent trombone aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen.

Jan verleende ook zijn diensten als free-lance trombonist bij het Collegium Instrumentale Brugense, de Beethoven Academie, I Fiamminghi, en het Rotterdams Filharmonisch orkest onder leiding van Bernard Haitink en Valiery Gergiev.