Lode Smeets

Lode Smeets

Lode begon zijn studie als trombonist in 2009 aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij lessen kreeg van Ivan Meylemans, Jörgen Van Rijen, Pierre Volders, Remko De Jager en Ben Van Dijk. Hier behaalde hij in 2013 zijn diploma Bachelor in de Muziek. Tijdens deze studie slaagde hij voor de stageplaats als trombonist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest (Amsterdam).

Hij zette in 2014 zijn studie verder aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen bij docent Jan Smets. In 2016 behaalde Lode hier zijn diploma ‘Master in Music’.

Naast deze studie volgt hij ook nog lessen baroktrombone bij docent Wim Becu en nam hij masterclasses bij gerenommeerde namen als Michel Becquet, Joseph Alessi, Jesper Busk Sorensen, Alain Trudel, Ian Bousfield, Christian Lindberg, Olaf Ott, Harrie Ries en Jonas Bylund.

Van 2013 tot 2017 was Lode actief als co-solist trombone bij Brussels Philharmonic en vanaf september 2017 fungeert hij als solotrombone bij Philharmonie zuidnederland.

Als freelance trombonist is Lode een graag geziene gast bij orkesten als Het Nationaal Orkest van België, Het Symfonieorkest van Vlaanderen, Het Orkest van de Koninklijke Muntschouwburg en de Filharmonie van Antwerpen.

In het najaar van 2013 werd Lode door dirigent Yves Segers uitgenodigd om met de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen als solist het werk T-Bone Concerto (J. De Meij) uit te voeren.

Sinds 2010 speelt Lode bij het Belgische trombone ensemble ‘The Bone Society’. Bij dit ensemble speelt hij voornamelijk de alttrombone.